A 50-a ediție a indexului RECAI punctează evoluția proiectelor de energie regenerabilă din ultimii 15 ani

  • Statele Unite se mențin pe poziţia a treia în clasamentul RECAI și se confruntă cu problemele legate de stabilirea unui tarif vamal de import care agită piaţa energiei eoliene
  • Poziţia Indiei, a doua în clasament, e ameninţată de acorduri anulate şi de reduceri de tarife
  • Tranzacţiile recente cresc atractivitatea Orientului Mijlociu şi a Africii de Nord

China îşi păstrează prima poziţie în clasamentul celor mai atractive 40 de pieţe din lume pentru investiţii în energie regenerabilă, conform ultimului raport EY Renewable energy country attractiveness index (RECAI). Statele Unite au pierdut acest loc în luna mai 2017, coborând pe locul al treilea, după India – a cărei poziție e din ce în ce mai fragilă în cadrul clasamentului. Anularea unor acorduri de achiziţie în domeniul energiei eoliene şi scăderea abruptă a tarifelor în cadrul celor mai recente licitaţii pun sub semnul întrebării capacitatea Indiei de a atinge ţinta de 100GW din energie solară până în 2022.

În Statele Unite, alături de recentele decizii ale administraţiei actuale de renunțare la politicile administraţiei precedente legate de schimbarea climatică, în luna septembrie, Comisia americană pentru comerţ internaţional (USITC) a emis o reglementare preliminară prin care se menționează că importurile crescute de panouri solare au potenţialul de a genera „daune serioase” pieţei interne[1]. Industria generării de energie electrică din energie solară aşteaptă recomandările finale ale acestei comisii până la data de 13 noiembrie 2017.

Conform index-ului RECAI, ţările din Orientul Mijlociu şi din Africa de Nord urcă în clasament, în contextul unei intensificări a activităţii în zona energiilor regenerabile şi a unei serii de reglementări legate de politicile din domeniu, de finanţare a tranzacţiilor şi de ofertele din regiune. În Egipt, International Finance Corporation a aprobat suma de 635 milioane USD pentru proiecte de energie solară totalizând 500MW, Arabia Saudită a inițiat o licitație pentru prima sa fermă eoliană la scară industrială – un proiect de 400 MW, iar Algeria, nou intrată în index, pe poziţia 38, o licitaţie de energie solară de 4GW.

În ciuda instabilităţii regionale, Coreea de Sud a urcat patru poziţii până la locul 29, ca urmare a planurilor de creştere a cotei energiei regenerabile de la 6,6%, cât înregistrează în prezent, la 20% până în 2030, aşa cum a anunţat recent Moon Jae-in, noul preşedinte ales.

Franţa continuă ascensiunea spre top cinci RECAI, ajungând pe poziţia a şasea, în creştere cu două poziţii, ca urmare a unor noi licitaţii şi achiziţii, combinate cu sprijinul politic puternic pentru energii regenerabile anunţat de preşedintele Macron.

În cadrul celei de-a 50-a ediţii a RECAI, raportul recapitulează ce s-a întâmplat în ultimii 15 ani și marchează momentele cheie ale parcursului energiilor regenerabile, estimând că noile energii generate eolian şi solar vor reprezenta 34% din producția de energie de la nivel global până în anul 2040[2].

În același timp, raportul evidenţiază modul în care trei factori disruptivi – digitizarea, descentralizarea şi decarbonarea – remodelează piaţa de retail a energiei şi modul în care competitori noi şi agili erodează cotele de piaţă ale furnizorilor tradiţionali.

[1] United States International Trade Commission: https://www.usitc.gov/press_room/news_release/2017/er0922ll832.htm

[2] Bloomberg, New Energy Outlook 2017: https://about.bnef.com/new-energy-outlook/

***

Despre RECAI

Raportul RECAI realizează un clasament al primelor 40 de pieţe din punct de vedere al atractivităţii şi oportunităţilor de investiţii în sectorul energiei regenerabile, având la bază o serie de indicatori macroeconomici, indicatori ai pieţei de energie şi de tehnologie specifică.

Indicele monitorizează 40 de pieţe din întreaga lume: Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Chile, China, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, India, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Kenya, Mexic, Maroc, Olanda, Norvegia, Peru, Polonia, Portugalia, România, Arabia Saudită, Slovenia, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Taiwan, Thailanda, Turcia, Ucraina, Marea Britanie şi SUA.

 ***

Despre EY România

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 250.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 31,4 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2017. Reţeaua noastră este cea mai integrată la nivel global iar resursele din cadrul acesteia ne ajută să le oferim clienţilor servicii prin care să beneficieze de oportunităţile din întreaga lume. În România, EY este liderul de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei 770 de angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale. Avem birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău. EY România s-a afiliat în 2014 singurei competiții de nivel mondial dedicată antreprenoriatului, EY Entrepreneur Of The Year. Câștigătorul ediției locale reprezintă România în finala mondială ce are loc în fiecare an în luna iunie la Monte Carlo. În finala mondială se acordă titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi pagina noastră de internet: www.ey.com

Cum te putem ajuta?

Contactează cel mai apropiat birou EY România sau completează formularul online și te vom contacta noi.