Buletin fiscal 38 – Potentiale modificari aduse mecanismului de plata defalcata a TVA

Modificari preconizate a fi aduse mecanismului de plata defalcata a TVA

Pe baza discutiilor purtate in Camera Deputatilor, prezentam in continuare principalele modificari preconizate a fi aduse Ordonantei de Guvern 23/2017 privind plata defalcata a TVA.

Aceste modificari sunt inca supuse dezbaterii parlamentare.

Principalele amendamente sunt urmatoarele:

Sunt obligati sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont de TVA, persoanele inregistrate in scopuri de TVA care se afla in una din urmatoarele situatii:

  1. la 31 decembrie 2017 inregistreaza obligatii fiscale restante privind TVA, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in conditiile art. 235 din Codul de procedura fiscala, mai mari de 15.000 lei pentru contribuabili mari, 10.000 lei pentru contribuabili mijlocii, 5.000 lei pentru restul contribuabililor, daca aceste obligatii nu sunt achitate pana la 31 ianuarie 2018
  2. incepand cu 1 ianuarie 2018 inregistreaza obligatii fiscale restante reprezentand TVA neachitate in termen de 60 zile de la scadenta, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in conditiile art. 235 din Codul de procedura fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 lei pentru contribuabili mari, 10.000 lei pentru contribuabili mijlocii, 5.000 lei pentru restul contribuabililor
  3. se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa

 

Persoanele neinregistrate in scopuri de TVA, indiferent daca sunt persoane fizice sau juridice, stabilite sau nestabilite in Romania nu au obligatia sa plateasca in contul de TVA al furnizorului care aplica mecanismul platii defalcate a TVA.

Anumite operatiuni au fost exceptate de la aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA, cum ar fi:

  • platile efectuate în numele altei persoane
  • finantarile acordate de institutiile de credit si institutiile financiare nebancare prin preluarea creantelor
  • platile efectuate in natura
  • compensarile

Se introduce posibilitatea de a plati din contul de TVA si alte obligatii bugetare in afara de TVA achitata la bugetul de stat.

Furnizorul poate corecta plata eronata a beneficiarului in alt cont decat cel de TVA, fara a fi aplicabila o sanctiune la nivelul beneficiarului.

Amenda de 50% din valoarea platii eronate a fost inlocuita de o penalitate de 0,06% / zi.

In cazul sumelor puse intr-un cont de garantii / cont escrow / alt cont similar la dispozitia furnizorului, la momentul eliberarii sumelor, furnizorul are obligatia sa vireze TVA aferenta in contul de TVA propriu in termen de 30 zile lucratoare.

Contribuabilii inregistratrati in scopuri de TVA care nu aplica mecanismul platii defalcate a TVA sunt obligati sa plateasca defalcat din contul curent valoarea TVA aferenta achizitiilor efectuate de la contribuabiliii care aplica acest mecanism in contul de TVA al acestora.

Se va acorda facilitatea privind reducerea cu 5% a impozitului pe profit / pe veniturile microintreprinderilor pe intreaga perioada a aplicarii optionale a mecanismului platii defalcate a TVA.

Ce putem face?

Va recomandam sa aveti in vedere ajustarea sistemelor informatice si a proceselor de incasari si plati. De asemenea, e recomandabila verificarea fiselor pe platitor pentru a identifica eventuale erori in plata obligatiilor de TVA.

Echipa noastra de specialisti urmareste indeaproape acest subiect si vom reveni cu noutati pe masura ce acestea vor deveni disponibile.

 

Autor:

Costin Manta – Tax Senior Manager

 

 Lasă un răspuns