Buletin fiscal 39 – Principalele modificari aduse mecanismului de plata defalcata a TVA

Legea 275/2017 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului 23/2017 privind plata defalcata a TVA

Principalele amendamente sunt urmatoarele:

 • Sunt obligati sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont de TVA, persoanele inregistrate in scopuri de TVA care se afla in una din urmatoarele situatii:
  • la 31 decembrie 2017 inregistreaza obligatii fiscale restante privind TVA, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in conditiile art. 235 din Codul de procedura fiscala, mai mari de 15.000 lei pentru contribuabili mari, 10.000 lei pentru contribuabili mijlocii, 5.000 lei pentru ceilalti contribuabililor, daca aceste obligatii nu sunt achitate pana la 31 ianuarie 2018. Inscrierea in registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA se face incepand cu 1 martie 2018.
  • incepand cu 1 ianuarie 2018 inregistreaza obligatii fiscale restante reprezentand TVA neachitate in termen de 60 zile lucratoare de la scadenta, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in conditiile art. 235 din Codul de procedura fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 lei pentru contribuabili mari, 10.000 lei pentru contribuabili mijlocii, 5.000 lei pentru ceilalti contribuabililor. Inscrierea in registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA se face incepand cu 1 a celei de-a doua luni urmatoare celei in care s-a implinit termenul de 60 de zile lucratoare de la scadenta.
  • se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa. Inscrierea in registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA se face incepand cu 1 martie 2018 pentru persoanele aflate in insolventa la 31 decembrie 2017 si incepand cu 1 a lunii urmatoare pentru persoanele aflate in insolventa incepand cu 1 ianuarie 2018.
 • Legea prevede reguli pentru iesirea din mecanismul platii defalcate a TVA
 • Persoanele neinregistrate in scopuri de TVA, indiferent daca sunt persoane fizice sau persoane juridice nestabilite in Romania nu au obligatia sa plateasca in contul de TVA al furnizorului care aplica mecanismul platii defalcate a TVA.
 • Anumite operatiuni au fost excluse explicit de la aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA, cum ar fi:
  • platile efectuate în numele altei persoane
  • finantarile acordate de institutiile de credit si institutiile financiare nebancare prin preluarea creantelor
  • plățile efectuate în natură
  • compensarile
 • Furnizorul poate corecta plata eronata a beneficiarului efectuata in alt cont decat cel de TVA.
 • Contraventia de 50% din valoarea platii eronate efectuata in alt cont decat cel de TVA a fost inlocuita de o contraventie de 0,06% / zi.
 • In cazul sumelor puse intr-un cont de garantii / cont escrow / alt cont similar la dispozitia furnizorului, la momentul eliberarii sumelor, furnizorul are obligatia sa vireze TVA aferenta in contul de TVA propriu in termen de 30 zile lucratoare. Termenul de 30 de zile lucratoare se aplica si pentru transferul altor sume de TVA de catre furnizor in contul propriu de TVA (e.g. incasari in numerar, cu cardul etc.).
 • Contribuabilii care nu aplica mecanismul platii defalcate a TVA sunt obligati sa plateasca defalcat din contul curent catre contul de TVA al furnizorilor care aplica mecanismul platii defalcate a TVA.
 • Se va acorda facilitatea privind reducerea cu 5% a impozitului pe profit / pe veniturile microintreprinderilor pe intreaga perioada a aplicarii optionale a mecanismului platii defalcate a TVA.

Ce putem face?

Va recomandam sa aveti in vedere ajustarea sistemelor informatice si a proceselor de incasari si plati. De asemenea, va recomandam verificarea fiselor pe platitor pentru a identifica eventuale erori in plata obligatiilor de TVA.

EY Romania va lansa o aplicatie IT pentru identificarea contribuabililor care aplica plata defalcata a TVA, precum si a contribuabililor inactivi sau a celor care aplica TVA la incasare.

 

Autor:

Costin Manta – Senior Manager, Impozite indirecteLasă un răspuns